Pablo Picasso

PABLO PICASSO

Han er en av de aller største kunstnerne vi kjenner til innen kunsthistorien i dag, men også spesielt på 1900-tallet var han ansett som blant de viktigste personene. Han er kunstneren bak mange kjente verk som for eksempel ”Guernica”, ”Pikene fra Avignon” og ”mother and child”, og regnes i tillegg som grunnleggeren av kubismen. 

Navnet på denne mannen er Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso, men i de aller aller fleste tilfeller kalles han kun for Pablo Picasso. Nå skal jeg fortelle litt mer om Picasso, hans bakgrunn, oppvekst og suksess.

Den 25.oktober 1881 ble Pablo Picasso født i den spanske byen Málaga. Picasso sin far var også en kunstner, og underviste på den lokale kunst og håndverk-skolen hvor de bodde. Picasso vokste opp i en familie med dårlig økonomi, og det var ingen enkel sak for hans foreldre å forsørge alle sine tre barn. Etter hvert fikk faren til Pablo tilbud om en bedre betalt jobb, og familien flyttet til La Coruna. Da Pablo var 11 år gammel, startet han endelig på en kunstskole, selv om faren fortsatt lærte han mesteparten av sine kunnskaper. Pablo trivdes godt og hadde stort talent for det han drev med. Han fikk etter hvert sine egne malesaker av faren, og kunne nå drive enda mer med det han likte.

Noen år senere var familien på flyttefot igjen, og denne gangen dro de til Barcelona. Pablos far fikk igjen nytt tilbud om jobb, som professor på kunstskolen der. Pablo tok et avansert kurs i klassisk kunst  og bestod opptaksprøven uten problem. Han var mye bedre enn mange elever på kunstskolen, til og med avgangselevene. Pablo begynte å møtes med andre kunstnere fra skolen sin på fritiden, på kafeén “Els Quatre Gats”, hvor alle kunstnerne pleide å henge. Mange av kunstnerne Pablo med kjent med, introduserte han for den spanske modernismen, og Pablo ble mer og mer interessert i det de viste han. Han sluttet med klassisk maleri, og begynte å utforske andre retninger innenfor kunsten.  I 1900 dro Pablo til Paris sammen med en av de han hadde blitt kjent med i Barcelona, nemlig den unge kunstneren Casagemas. De to kom godt overens og ble veldig gode venner.

Et bilde fra Picasso sin blå periode. Bildet er
kalt "Old guitarist" og ble malt i 1903.
Kun et år etter at de to vennene flyttet til Paris, tok livet en brå vending for Pablo. Casagemas tok selvmord i 1901, og Pablo var sønderknust. Han begynte å uttrykke følelsene i maleriene sine, og begynte å male all sin kunst i blå farger. Bildene hans fikk triste preg med alvorlige tema som blant annet ulykkelighet og fattigdom, og det er lett å gjenkjenne hvilke bilder som er malt fra denne perioden, den såkalte “Blå perioden” (1901-1904).

Etter noen år var ikke Pablo like trist lenger, og han begynte å komme tilbake til sitt gamle jeg. Maleriene ble lysere, fikk mer livlige farger og preg, og han malte ikke lenger bare alvorlige og triste temaer. Han brukte veldig mye rosa i maleriene sine, og denne perioden kalles derfor den “Rosa perioden” (1905-1906).
Etter Pablos rosa periode, begynte han på en helt måte å male kunsten sin, og bildene begynte å få mer geometriske preg. Han begynte å interessere seg for Kubismen (1907-1917).
"Jacqueline With Flowers" - Picasso 1954
Som du sikkert ser, har Pablo vært innenfor mange ulike perioder, blant annet også klassisisme og surrealisme.  Kunsten hans fortsatte videre i mange år, og han var en livlig og engasjert kunstner helt til hans siste år av livet. Når det kommer til familielivet hans, har Picasso alltid vært i en rekke forhold, og har blant annet vært gift to ganger. Picasso har 4 barn sammen med tre forskjellige kvinner. Kvinner var en veldig viktig del av livet til Pablo, og er også sentrale i kunsten hans. Han har mange malerier av konene sine, blant annet et maleri av hans andre kone Jacqueline Roque, som er kalt ”Jacqueline with flowers”. Den 8.april 1873 døde han, men hans verk fortsatte å inspirere andre og Pablo blir ikke glemt i kunsthistorien med det første.  








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar